Morriz

Vi har precis haft besök av Morriz som är en Irländsk varghund och en sann gentleman på 72 kg!

IMG_4560

Han lyckades charma oss alla med sitt nyfikna, vänliga sätt och inte minst sin storlek och sitt fina skägg.

morriz2

För att han skulle få plats på bordet krävdes vissa justeringar. Det blev till slut tre bord som knöts ihop för att Morriz skulle ligga bekvämt.

IMG_4562

När det var dags att gå hem var han om möjligt ännu gladare än när han kom!

Texas

Katten Texas kom in till oss eftersom han haft problem med öronen en längre tid. Dessutom nös han flera gånger per dag och hade rinniga ögon. För att kunna undersöka honom ordentligt och även kunna kolla hans tänder så gav vi honom lite lugnande medel, för att sedan kunna lägga honom i en gasnarkos. Gasnarkosen är den säkraste formen av narkos och patienten har en leg. djursjukskötare som hela tiden sitter bredvid och monitorerar att den mår bra. Var tionde minut skrivs djurets värden ned i en s.k anestesijournal så att man kan se om några värden börjar avvika. Exempel på sådana värden är narkosdjup, blodtryck, hjärtslag, syresättning och andningsfrekvens. På första bilden är Texas kopplad till ett cirkelsystem genom den gröna slangen som han andas genom och en kapnograf m.h.a en prob på tungan. Kapnografen är en apparatur som hjälper oss läsa av hur patienten mår i sin sövning.

IMG_8870

Medan Texas sover tittar veterinär Sofia Malvenius noggrant i hans öron. Hon ser mha ett otoskop att en trumhinna är brusten och behöver behandlas. Hon tar dessutom ett prov från hans nos som skickas till SVA, Sveriges veterinärmedicinska Anstalt, för analys. Sofia hittar även två små framtänder som är lösa och som hon extraherar efter att ha gett smärtlindring.

IMG_8871

När undersökning och behandling är klar får Texas vakna, hela tiden under uppsikt av sköterska. När han piggnar till är han lite vinglig av narkosen, men helt smärtfri. Han får gå hem på eftermiddagen med ett recept på smärtlindring och en återbesökstid bokad om 10 dagar. Vi önskar honom lycka till i väntan på provsvar och ser fram emot att få träffa honom igen!

IMG_8874

Nyvaken Texas